“Je steekt de sleutel in het slot, doet soepel je voordeur open en stapt naar binnen. Je voelt het koele metaal van de deurklink in je hand en zachtjes doe je de deur weer achter je dicht. Het geluid van de straat valt stil en je haalt eens diep adem. Je ziet en voelt de rust op de gang. Je ruikt heel subtiel de geur van gewassen kleding.

Je blik valt op de foto van het strand. Je glimlacht omdat het je doet denken aan het kalme gevoel van wat je ervaart bij de zee.
De sleutel hang je aan het haakje. Je trekt je jas uit en hangt hem op het lege plekje aan de kapstok. Je veegt je schoenen op de mat, trekt ze uit en zet ze naast je sportschoenen in de kast. Je tas hang je op zijn plek en je haalt er je telefoon uit die je mee naar de kamer neemt.

Terwijl je je voeten in je zachte sloffen laat glijden komt er een gevoel over je heen van ‘ik ben thuis’. En op dat moment open je de deur van de woonkamer…”

 

Ruimte voor jou
Moet jij elke dag je jas over een bult andere jassen gooien en dan maar hopen dat hij blijft hangen? Is er bij jou thuis ruimte aan de kapstok voor jouw jas?
Misschien kun je vanuit het bovenstaande verhaal voelen wat voor invloed je omgeving op je kan hebben. Wat bijvoorbeeld alleen al een leeg kapstokhaakje teweeg kan brengen.
Voel je het verschil?

Hoe zou jij graag je huis binnen willen komen?

Automatische piloot
Voor 95% wordt ons gedrag bepaald door ons onderbewuste. Dat betekent dat dus heel veel gedrag op de automatische piloot gaat. En maar 5% van je gedrag bewust gekozen is.
Waarom ik dit nou zo leuk vind om te delen is dat je je onderbewuste kunt beïnvloeden. Juist via de prikkels van je omgeving, de kleuren, de afbeeldingen, de spullen die er staan, enzovoort. Daar is een huis een prachtige speelplek voor.

Want kijk maar eens wat het met je gevoel en vervolgens met je gedrag doet als je bij binnenkomst een schilderij ziet dat je een keer van je ouders hebt gekregen en uit fatsoen ‘maar’ in de gang hebt gehangen. Of dat je bij binnenkomst juist een foto van sportschoenen ziet, waar je blij van wordt omdat ze het gevoel oproepen van de vrijheid die je ervaart tijdens het hardlopen.

Fantasie in de praktijk
Maar wat nou als je in je fantasie het liefst een smetteloze lege gang zou hebben, maar je hebt toevallig een gezin met kleine kinderen of honden, wat resulteert in een hoop jassen, en andere attributen. Wees dan mild voor jezelf en begin met één ding te veranderen wat meer voelt in de richting van die smetteloze lege gang. En geniet van die kleine aanpassing die jou meer gemak en plezier geeft. Elke dag weer.

Bijvoorbeeld de kapstok
Haal alle jassen van de kapstok. Berg de zomerjassen op.
En voel één voor één of de jassen nog bij jou passen. Vind je het moeilijk om bijvoorbeeld afstand te doen van een jas terwijl hij niet meer past? Wees dan dankbaar voor het gevoel dat je met die jas hebt gehad. En bedenk daarna of je wilt vasthouden aan iets wat was of dat je ruimte maakt voor de persoon die je nu bent.

Zo kun je jezelf elke dag een warm welkom geven, alleen al door een leeg kapstokhaakje.

Foto: pexels.com